22 Ağustos 2007 Çarşamba

Amy Winehouse


Soul, Caz ve R&B tarzlarının son dönemdeki dikkat çeken icracılarından şarkıcı ve şarkı yazarı Amy Jade Winehouse, 14 Eylül 1983 tarihinde Londra'nın Enfield bölgesinde dünyaya geldi.

Henüz 10 yaşındayken Sweet 'n Sour (Tatlı ve Ekşi) adlı küçük bir rap müzik grubu kurdu. 12 yaşına geldiğinde Sylvia Young Theatre School'a (Tiyatro Okulu) yazıldı, ancak uyum sağlayamadığı gerekçesiyle bir yıl sonra bu okuldan uzaklaştırılarak Croydon'daki Brit Okulu'na girdi.

13 yaşında ilk gitarına sahip oldu. Kendisini etkileyen isimler arasında Beastie Boys'dan Madonna'ya, Elvis Presley'den Sarah Vaughan'a kadar birçok isim vardı. Bu isimler dikkatle incelendiğinde, Winehouse'un; cazın kendine özgü niteliklerine ve özel duruşuna olan hayranlığının yanısıra, popüler müzikten de kopmak istemediği anlaşılıyor.

Amy, Soul müzik icracısı arkadaşı Tyler James'in desteğiyle profesyonelliğe ilk adımını 16 yaşındayken attı. Island/Universal kayıt şirketiyle ve Simon Fuller'in 19 Management adlı menajerlik ajansıyla sözleşme imzalayan genç şarkıcının ilk albümü, 20 Ekim 2003'te raflardaki yerini aldı.

İlk Albüm: "Frank"

Yapımcılığını; Fugees, Joss Stone, Nas ve Toni Braxton'dan da hatırlayacağımız Salaam Remi'nin üstlendiği ve caz etkilenmelerinin büyük ölçüde kendini gösterdiği "Frank" adlı ilk albümde yer alan tüm şarkıların yardımcı yazarlığında Winehouse'un imzası bulunuyordu.

Amy Winehouse, ilk albümüyle büyük beğeni topladı. Ülkesinin önemli müzik ödüllerinden BRIT Awards'ta "En İyi İngiliz Kadın Şarkıcı" ve "En İyi İngiliz Şehirli Hareketi" adayı olan şarkıcı, satış rakamlarıyla da platin statüsüne yükseldi. "Frank", İngiltere'de yılın en çok satılan 13., İrlanda'da 70., Jameika'da ise 89. albümü oldu. 2004 yılının sonlarına doğru, "Stronger Than Me" şarkısına yaptığı katkıyla Ivor Novello Şarkı Yazımı Yarışması'nda "En İyi Çağdaş Şarkı" ödülüne layık görülen Winehouse, Glastonbury ve V festivallerinde müzikseverlerle buluştu.

Amy, "Frank" albümünün çıkışının üzerinden kısa süre geçtikten sonra, her yaratıcı insanın söylediğine benzer şeyler söyleyerek yeni albümü için çalışmalarına başladı. "Şimdi 'Frank' kulağıma çok farklı geliyor. Onunla hala gurur duyuyorum, hala güzel bir albüm olduğunu düşünüyorum fakat bugünkü deneyimim ve bakış açım olsa, 'Frank' bambaşka bir albüm olurdu."

"Back to Black" ile Gelen Başarı

Amy Winehouse'u tüm dünyaya tanıtan ve listelerin zirvesine taşıyan albüm, "Back to Black" oldu. 30 Ekim 2006'da beğeniye sunulan çalışma, "Frank"in başarısını üçe katlayarak İngiliz müzik listelerinde zirveye yerleşti. Satış rakamlarında 3 platin statüsüne ulaşan "Back to Black", Danimarka listelerinde de birinci oldu ve 30.000'in üzerinde satıldı. Satış listelerine göre İrlanda'da 3., Amerika'da 6., İtalya'da ise 18. olma başarısını gösterdi.

"Back to Black"in üretim sürecinde Mark Ronson'dan ilham aldığını belirten Winehouse, "Frank"ten sonra 1.5 yıl boyunca hiç şarkı yazmadığını, Ronson ile tanıştıktan sonraki altı ayda ise "Back to Black"i bitirdiğini ifade ediyordu. 11 şarkıdan oluşan albümün yapımcılığını Salaam Remi ve Mark Ronson, yarı yarıya ortak olarak üstlenmişti.

Öte yandan "Back to Black"in son teklisi olan "Tears Dry On Their Own"un 13 Ağustos 2007 tarihinde çıkacağı duyuruldu.

Ödüller, Canlı Performanslar...

Amy Winehouse, "Frank" ile aday olduğu BRIT Ödülleri'nde mutlu sona 2007'de ulaştı. Şarkıcı, "Yılın En İyi İngiliz Kadın Şarkıcısı" ödülüne layık görüldü. "En İyi Popçu" kategorisinde South Bank Show Ödülü'nü ve aynı yılın 24 Mayıs günü, "Rehab" adlı şarkısıyla "En İyi Çağdaş Şarkı" kategorisinde Ivor Novello Ödülü'nü kazandı. Haziran'da İngiltere'de Glastonbury Festivali'nde sahne aldı, Elle Style Ödülleri'nde "En İyi İngiliz Müzisyen" seçildi.

Winehouse şarkılarından bazıları, ünlü şarkıcılar tarafından yorumlanarak yeniden düzenlendi. "Love is a Losing Game"i Prince, "Rehab"ı Justin Timberlake, Girls Aloud ve Paolo Nutini, albüme adını veren "Back to Black"i ise Rumble Strips yorumladı.

Amy Winehouse'un "You Know I'm No Good" ve "Wake Up Alone" adlı parçaları, sevilen televizyon dizisi Grey's Anatomy'de kullanıldı.

Amy Winehouse, özgün tarzı ve keyifli yorumuyla beğeni toplamaya devam ediyor. Genç şarkıcı, adını, müzik dünyasının unutulmazları arasına yazdırmaya kararlı görünüyor.

Hiç yorum yok:

Tv İzle